top of page

Kloppens historie

- slik skapte mors dører historie!

Slik skapte mors dører historie og en unik reise fra Toten til Japan med Kloppendører og endringsvillighet i bagasjen.

Kloppen Trevarefabrikk så dagens lys for over 100 år siden med forretningsidèen «vi snekrer det meste». Driften var basert på å løse forløpende oppdrag – og svært ulike kundebehov, alt fra et par nye treski til låvedører, trapper, vinduer og spisebord. Nils, tippoldefar til dagens drivere, var grunnlegger, dyktig håndverker og innovatør. Bedriften ble «arvet» i rett nedadstigende linje til nå-eiende tre brødre. Men det var moren til de tre brødrene som virkelig skapte historie…

Mor Ruth og far Johannes skulle bygge hus sammen. Året var 1968 og de var 27 år unge. Ruth var datter av en byggmester på Hurdal, og hadde både trevarer og praktisk sans i blodet. Johannes var allerede i gang i firmaet. Det unge paret tegner hele huset selv, - alt fra utseende til bærekonstruksjon.

Mor ønsket seg spesielle dører til det nye huset og laget noen utkast til hvordan hun ville ha dem. Ektemannen sa at han ikke kunne klare å lage nøyaktig det hun hadde tegnet, men paret kom i fellesskap frem til et godt kompromiss som ivaretok mors ønsker. De prøvde ut det ny-klekkede konseptet i fabrikken og produserte 30-40 dører av samme slag. Johannes’ bror, som også skulle snekre seg hus, og han ble den første som satte inn Ruth designdører – altså før opphavskvinnen selv rakk å få dem i eget hus.

Så begynte ideen om dørproduksjon å vokse frem. Etter samtaler med lokale snekkere, og en venn som skrev fagbladet Tre og Møbler, ble beslutningen fattet: Vi starter produksjon av dører for salg og distribusjon. Døren fikk navnet «Harmonidøren B», hvor B stod for «bue» som var den designmessige utførelsen øverst og nederst på døren, - og var Kloppen Trevares aller første masseproduserte skreddersømsdør. Deretter ble nye dørdesign født og produsert fortløpende; Harmoni BR som stod for Bue oppe og Rett nede. Så var det Ola-døra. Den skulle egentlig hete OL-døren og være ferdig til OL i 1994, men da det ikke er lov å bruke OL-navnet fikk den navnet OLA-døren istedenfor.

Kloppen Trevare - Volkswagen Type 26 (1970)

Bildet viser en VW Type 26 fra 1970 som ble brukt i Kloppen Trevare AS sin tjeneste i ca. 10 år fra 1974 og Kloppen Trevare sitt produksjonslokale fra den tiden. 

Det tok virkelig av for Kloppen i 1997 da Japan viste interesse for skreddersømsdørene fra Toten. Den gang kostet det ikke mer med frakt til Japan enn med båt til Tromsø grunnet et stort overskudd av containerskip som gikk i tomme retur etter å ha losset sine varer i Europa. Men plutselig tok det slutt. Endring i kronekurs gjorde handel nærmest over natten 40% dyrere over for japanerne, og markedet lukket seg.

Men kreative sjeler gir seg ikke, og nød lærer naken kvinne å spinne. Kloppen Trevare og endringsvillighet i sin ytterste konsekvens fikk i gang vinkasseproduksjon for Nederland. Inntjeningen kom fra pallesvis med limtre-emner – et volumsalg som bar dem over krisetiden.

Markedet tok seg opp igjen tidlig 2000-tall, og etterspørselen etter nytt design vokste. Med dørserien Visjon, som er dagens mestselgende, kom strammere designmessige linjer til syne og kompletterte den buede serien.

De tre brødrene som bokstavelig talt vokste opp i trevarefabrikken, har fått dører, fyllinger og hektiske arbeidsdager inn med morsmelken. Barnehage fantes ikke, og nærmeste familie tro til i de mest hektiske periodene. Men stort sett var guttene med på utkjøring, snekring og produksjons-observasjoner. På Bygg Reis deg-messa i tidlig 70-tall, fikk nåværende daglig leder, en lapp på ryggen med «tilhører stand 295».  

Fortsatt den dag i dag jobber alle tre brødrene i bedriften med hver sine oppgaver. Far Johannes på 75 år er fortsatt aktiv som alt fra vaktmester, seniorrådgiver til underdirektør. Om hvordan familien har klart å kombinere både familierollen og jobbrollen – vi har ønsket det som livsstil, sier de. Vi forsøkte en gang å innføre forbud mot maskin- og dørprat en dag i året, på 1. juledag. Da sa eldstesønnen: «hva skal vi prate om da?»

Og siden den gang har dører og familieliv fortsatt å gå som hånd i snekkerhanske hos familien Holmstad på Kloppen.

bottom of page